Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Mariann Eriksson, WWF: Släck för en ljusare framtid på Earth Hour

    När Världsbanken i höstas kom med sin rapport, berättade medierna om de mörka tider som väntar oss om vi fortsätter att använda naturens resurser på samma sätt som idag. Förbrukar vi de fossila bränslen som vi har tillgång till, kommer medeltemperaturen sannolikt att öka med 4 grader Celsius innan seklets slut. Frågan har nyligen aktualiserats i och med att FN:s klimatpanelsrapport, som kommer ut i höst, verkar visa på att vi riskerar att missa tvågradersmålet och uppnå en fyragradersproblematik om utsläppen fortsätter att öka.

    En ökning av medeltemperaturen med 4 grader skulle leda till att en stor del, närmare bestämt runt 40 procent, av jordens arter dör ut till följd av förstörda habitat eller brist på mat. Det skulle också innebära att perioder av torka, orkaner och kraftiga regn skulle bli vanligare och pågå längre. Stora delar av södra Europa skulle bli till något som liknar ökenlandskap. Stora städer skulle översvämmas. Kort och gott – jorden har feber och vi är på väg mot 41 grader och akuten med våra barn och barnbarn om vi inte börjar göra mer hållbara val.

    Jag önskar en mer lösningsorienterad mediedebatt. Det talas mycket om hotbilden men inte lika mycket om de rapporter (t ex WWFs energirapport) som lyfter fram de möjligheter som finns och hur vi kan undvika ovan nämnda scenarier. Tekniken finns på plats, lösningarna är här och fönstret till en ljusare framtid står fortfarande på glänt. Men som sagt – vi behöver göra hållbara val. Det är precis det som WWF Earth Hour står för. Att agera, visa sitt engagemang, påverka andra och hålla hoppet vid liv. Earth Hour är ett viktigt verktyg i den gröna samhällsutveckling som behövs där vi som individer spelar en nyckelroll. Vi behöver förstå klimatproblemet och vad vi kan göra för att framtiden ska bli ljusare för våra barn och barnbarn.

    Naturligtvis är det inte bara Earth Hour som är lösningen på klimatfrågan. Vi behöver skruva på många rattar i samhället för att lyckas. Vi behöver öka antalet klimatinnovationer som når marknaden, minska städernas koldioxidutsläpp liksom företagens. Vi måste till sist få politikerna att fatta rätt beslut. Dock kommer inget av ovanstående att ske utan att vi som individer förstår utmaningen och lösningen på problemen. De senaste tre åren har Earth Hour också utmanat oss att agera mer klimatsmart. De undersökningar som vi har genomfört visar att det fungerar. De som deltar i Earth Hour agerar också. Man väljer att förbättra sin källsortering, börjar äta mer vegetariskt och åka mer kommunalt. Dessutom vittnar många om den stund av eftertanke med familjen som skapas i samband med Earth Hour – inte bara i Sverige utan i 152 länder runt hela världen. Earth Hour är enkel signal till beslutsfattarna som fungerar över språkgränser, nationer och religiös tillhörighet. Och som berör individer både i den fossilberoende västvärlden och i Brics-länderna där en stor del av utvecklingen sker. WWF Earth Hour har fått kritik för att någon tror att det handlar om att spara energi och för att mörker är en dålig symbol för människans utveckling och framgång. Det är självklart att en släckt timme inte förändrar världen. Men det är en viktig del i den gröna samhällsförändring som ska ske. Utan kunskap finns ingen acceptans för en omställning.

    Jag släcker lamporna på lördag och är en del av världens största klimatmanifestation. Sedan den genomfördes första gången 2007 i Sydney, Australien, har manifestationen växt till att omfatta nästan 7000 städer i 152 länder över hela världen. Ungefär en miljard människor beräknas släcka och den gemenskapen vill jag vara med i. Jag hoppas också kunna vara en del av lösningen. Sällan passar klyschan ”ingen kan göra allt men alla kan göra något” så bra som när det gäller klimatet. Att släcka lägger grunden för den gröna samhällsutveckling som behövs och leder till fler klimatsmarta val inte bara i hemmet utan också på jobbet och i skolorna och också i nästa val.

    Mariann Eriksson, marknadschef Världsnaturfoden WWF och initiativtagare till WWFs Earth Hour i Sverige.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.