Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen: Dags att lämna kemikaliejordbrukets återvändsgränd

    Larm om bekämpningsmedelsrester i mat och miljö, utarmade jordar, övergödda hav och utarmad biologisk mångfald duggar tätt. Orsakerna till vår tids stora ödesfrågor är förstås många, men en starkt bidragande orsak är dagens jordbrukssystem. Samtidigt är jordbruket en helt central del av lösningen på de stora sociala, ekonomiska och ekologiska utmaningar vi står inför. Det är dags att lämna kemikaliejordbrukets återvändsgränd och istället slå in på en ny väg där kemikalieanvändningen minimeras – i Sverige med mål om 100% ekologiskt.

    Det kemikalieintensiva jordbruk som dominerar i vår del av världen – och som får omfattande stöd från den europeiska jordbruksbudgeten – är långt ifrån hållbart. Samma typ av jordbrukssystem har länge lanserats som den globala lösningen på hunger och fattigdom. Och visst har det lett till att livsmedelsproduktionen ökat dramatiskt på många håll i världen. Men i samma takt har de negativa konsekvenserna för människor och ekosystem blivit allt tydligare. Och trots att vi redan idag producerar nog med livsmedel för att kunna förse jordens befolkning med mat, går omkring en miljard människor till sängs hungriga varje kväll.

    Hur jordbruket utformas kommer att vara helt avgörande för möjligheten att nå en global hållbar utveckling. Framtidens jordbruk behöver kunna försörja en växande befolkning med livsmedel, foder, fibrer och bioenergi, bidra till ett hållbart nyttjande av jordens resurser och ekosystem, och dessutom anpassas till ett föränderligt klimat.

    ”Business as usual is not an option” har FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sagt om framtidens livsmedelsproduktion och får medhåll från en växande grupp forskare, internationella organ, lantbrukare och enskilda organisationer. Vägen framåt är inte kemikaliejordbruket, utan ett så kallat agroekologiskt lantbruk som inte systematiskt använder kemiska insatsmedel utan utgår från kunskap om ekologi och är anpassat och utformat efter de lokala förutsättningarna i form av klimat, jordart och vattentillgång. På många platser i världen är detta ett jordbruk som kan ge högre skördar än ett kemikalieintensivt jordbruk, något vi i Naturskyddsföreningen sett framgångsrika exempel på i bland annat Etiopien och Filippinerna. Och då talar vi inte om enstaka bönder, utan områden där tiotusentals småbönder lyckats öka skördarna med hjälp av bl.a. kompostering och snillrika bevattningssystem.

    Så vad väntar vi på egentligen? Det är hög tid att byta inriktning för en ny, verkligt grön, revolution inom lantbruket. Stora reformer kommer att krävas, inte enbart praktiskt inom lantbruket, utan även inom forskningen på agroekologisk och ekologisk produktion som idag är eftersatt. Det kräver också en klokare användning av den redan idag knappa markresursen, t.ex. behöver vi i vår del av världen minska vår köttkonsumtion för att på så sätt minska behovet av foderproduktion och istället odla sådant som människor kan äta direkt. I Sverige har vi goda odlingsförhållanden och vi är övertygade om att hela det svenska lantbruket bör (och kan!) bli ekologiskt.

    Blev du sugen på att veta mer om hur en hållbar produktion av livsmedel kan se ut? Läs Naturskyddsföreningens nya rapport: ”100% ekologiskt? – det agroekologiska och ekologiska jordbrukets roll för livsmedelstrygghet och miljö” http://www.naturskyddsforeningen.se/nyheter/alla-munnar-ska-mattas.

    Vill du göra något mer konkret? Byt ut några varor i kundkorgen när du handlar nästa gång! Välj ekologiskt. Vi är övertygade om att det är rätt väg att gå för en hållbar livsmedelsproduktion. Läs gärna mer här: www.naturskyddsforeningen.se/eko

    Johanna Sandahl
    Vice ordförande Naturskyddsföreningen

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.