Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Debatt

    Niklas Bruce, EEE: Stoppa Ecocide

    De senaste veckornas ökade massmediala intresse för Ending Ecocide in Europe (EEE) är frukten av synkade demonstrationer i städer över hela Europa som på kort tid generarat nästan sextio tusen underskifter. Det europeiska medborgarinitiativet EEE har som mål att få Europeiska Kommissionen att kriminalisera brott mot miljön, på samma sätt som redan är fallet med t.ex. krigsförbrytelser och folkmord. För att detta ska ske behövs underskrifter från EU:s medborgare som ger sitt stöd.

    Sedan 2012 kan EU-medborgare inom ramen för European Citizens Initiative (ECI) vända sig direkt till Europeiska Kommissionen och med en miljon insamlande underskrifter tvinga dem att ta ställning till ett nytt lagförslag. Det är precis det som EEE avser att göra; att förmå Europeiska Kommissionen att kriminalisera brott mot miljön (ecocide) oavsett var i världen de äger rum, förutsatt att ansvariga är europeiska medborgare.
    Syftet med att kriminalisera ecocide är att stödja beslutsfattare som vill ta kloka och långsiktiga beslut. Genom att ge beslutsfattare laglig rätt att på miljömässiga och straffrättsliga grunder avstå från att bedriva verksamhet som är både lönsam och miljöförstörande, är förhoppningen att stoppa den systematiska och omfattande miljöförstöring som tyvärr blivit vardagsmat.

    Genom att hålla synkroniserade demonstrationer, likt initiativ som ”March against Monsanto” tidigare i år, försöker EEE att skapa en europeisk folkrörelse som kämpar för ett starkare miljöskydd. EEE är fast beslutna om att samla in de underskifter som krävs för tvinga Europeiska Kommissionen att ta ställning till om ecocide ska kriminaliseras, precis som brott mot mänskligheten och folkmord är kriminaliserade. Avsikten är enkel; när Europa sänder budskapet att ecocide är brottsligt, bereder det även väg för vidare juridiska framsteg, t.ex. genom att inkludera ecocide i Romstadgan som reglerar Internationella Brottsmålsdomstolens rättsutövande.

    Det finns inget egenvärde i att folk som gjort sig skyldiga till systematiskt miljöförstörelse ska sitta bakom galler, bättre vore om miljöförstörelsen inte ägde rum alls. Därför är det bättre att jobba preventivt och med stor tydlighet och, i förlängningen, odla en kultur där miljöhänsyn är betraktat som något lika självklart som omtanke om nära och kära.

    Vad som utan tvekan skulle göra denna lag speciell är att europeiska medborgare skulle kunna hållas ansvariga för miljöförstörelse, oavsett om den äger rum i eller utanför Europa. Utöver detta, i enlighet med EEE:s förslag, skulle en ecocide-lagstiftning även innebära att man även som privatperson ska kunna hållas ansvarig för miljöförstörande verksamhet som man godkänt i sin yrkesroll. Till exempel, om en företagsledare tar ett beslut som på ett uppenbart sätt kommer att innebära miljöförstörelse så skulle han eller hon då också kunna åtalas som privatperson, även efter att han/hon lämnat företaget. Detta skulle med stor sannolikhet vara synnerligen avskräckande för många som annars är benägna att slå dövörat till och blunda för uppenbara skadeverkningar av det egna företagets miljöskadliga verksamhet.

    Vad många inte vet är att ecocide var med i 1996 års ursprungliga utkast till det som sedermera blev Romstadgan, som avser brott mot freden (bl.a. folkmord och krigsförbrytelser). EEE och många med oss menar därför att det inte bara är rimligt men även nödvändigt att återintroducera ecocide i Romstadgan.

    I dagsläget har merborgarinitiativet EEE en dryg tjugondedel av de röster som behövs, men vi är övertygade om att miljonen underskrifter är inom räckhåll. EEE har nu etablerat en organisation som är kapabel att samla in många underskrifter på kort tid. EEE bara de senaste veckorna spridits på ett sätt som förvånat även oss själva, mycket tack vare sociala medier. Ett mycket gott exempel på ett Eurpoean Citizens Initiative som lyckats utmärkt är Right to Water (RtW). RtW motsatte sig den privatisering av vattentillgångar i Europa som hade föreslagits. De lyckades med hjälp av stor publicitet i bl. a. Tyskland inom loppet av två veckor gå från något tiotusental underskrifter till över en miljon tvåhundratusen röster. Det kan vi också göra.

    Skriv på du med!

    Niklas Bruce
    Svensk koordinator
    End Ecocide in Europe
    www.endecocide.eu

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.