Guvernör om Bisfenol ”Ger i värsta fall kvinnor skäggväxt”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Att USA är fullt av galningar råder det numera inget tvivel om. Den senaste i raden är Maines guvernör Paul LePage som motsätter sig ett förbud mot ämnet Bisfenol A med motiveringen att det i värsta fall kan ge kvinnor lite skäggväxt. Uttalandet har fått starka reaktioner från hälsogrupper i USA och Mike Belliveau vid Environmental Health Strategy Center säger att LePage ”uppvisar en chockerande ignorans mot forskningen och ett känsokallt oansvar mot barns liv”. Att LePage till råda på allt dessutom är republikan borde inte förvåna någon vid det här laget.

I Sverige har höga halter av bisfenol i kvitton lett till att ICA, COOP och Axfood bytt kvitton och vår miljöminister Andreas Carlgren har förespråkat ett brett förbud av ämnet. Från och med 1 juni 2011 får nappflaskor inom EU inte innehålla Bisfenol. Förbud finns redan i Danmark, Kanada och ett antal amerikanska delstater.

Om Bisfenol: Bisfenol är ett hormonstörande ämne som kan störa fortplantningen, öka risken för fetma, cancer, hjärt-kärl sjukdomar och diabetes. Ämnet återfinns bland annat i nappflaskor, kvitton och barnmatsburkar. När man värmer plast innehållandes bisfenol kan ämnet frigöras.

Miljö online2

Liknande artiklar