Oljeromantik utan gränser i Svenska Dagbladet

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

För några veckor sedan meddelade det internationella energiorganet IEA att tvågradersmålet, och därmed möjligheten att hindra en global klimatkatastrof, redan kan vara förlorat. Detta eftersom så många länder helt enkelt struntar i klimatet.

Vansinnet illustreras ganska väl av en artikel i Svenska Dagbladet från i fredags om det svenska oljeundret i Brasilien. Under rubriken ”Svenskarna som gräver guld på oljekusten” får vi följa med till Brasilien och det svenska företaget ”Five Star Services” som borrar för fullt efter det svarta guldet.

Företaget går som tåget, omsätter 270 miljoner kronor om året och har 600 anställda.

Journalisten Håkan Forsbergs oljeromantik pågår i över 9000 tecken. Forsberg ställer frågor om fördelar och nackdelar med Brasilien, om skillnaden mot Sverige och Norge, om korruptionen, om allt utom en liten detalj: klimatet.

Eller jo förresten, klimatet nämns på ett ställe i artikeln. Klimatet i Brasilien är mycket bättre än i Sverige.

Forsberg blir bjuden på köttbullar och får höra anekdoter om oljemagnaten ”Bigg Eddys” hästar. Artikeln lyser av framtidstro.

Och det kommer mera. Det svenska ingenjörsföretaget GVA ”är med på oljeruschen i Brasilien”. GVA ritar nämligen oljeriggar, och Håkan Forsberg låter oss veta exakt hur stora och fina de nya riggarna är. Äntligen får Sverige vara med och leka.

I kommentatorsfältet till artikeln skriver signaturen Bengt Eriksson: ”Var det inte oljan som man ansåg vara orsaken till klimatförändringen?”.

Alltid är det någon som ska förstöra festen.

Miljö online2

Liknande artiklar