Kan kvällens supermåne orsakat jordbävningen i Japan?

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Kan kvällens supermåne orsakat jordbävningen i Japan?

Sedan jordbävningen i Japan har det diskuterats om kvällens supermåne kan ha varit den orsakande faktorn. Månen kommer ikväll, den 19 mars 2011, vara närmare jorden än på 18 år. Ikväll är månen ungefär 14 procent större och lyser 30 procent starkare än en normal fullmåne, sett från jorden. Även tidvattnet påverkas mer av en supermåne än normalt.

Men månen kan i sig inte orsaka katastrofer som jordbävningar och tsunamis. En supermåne skulle kunna höja tidvattnet och på så sätt eventuellt se till att en tsunamis våg blir något högre.

Jordbävningen i Japan skedde däremot inte under en fullmåne, utan mer än en vecka innan månen blivit full.

Läser vi i dagstidningarnas information om supermånens påverkan på naturkatastrofer(Aftonbladet,SvD,DN) utan att allt för noga se vilken forskning det refereras till, kan vi lätt bli lurade. I Aftonbladets artikel ser vi att det är en astrolog (spågumma)- alltså inte en astronom(rymdforskare), som tycker till. En astrolog är för astronomin som en klimatskeptiker är för miljöforskningen – missvisande.

Problemet är kanske att astrologer och astronomer allt för ofta förknippas med varandra. Det finns, bland astronomer, en enighet om att supermånar inte kan orsaka katastrofer. Men frågar du en spågumma får du nog ett annat, mer spännande svar.

Så se till att njuta av den fantastiska månen ikväll utan att oroa dig om ytterligare katastrofer!

Miljö online2

Liknande artiklar