”Vegetariska dagen leder till segregering”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Moderaterna i Östersund, har kommit med ett, inte helt insiktsfullt, inlägg i Köttfri Måndag-debatten. Joel Nordkvist skriver på ÖP.se att den vegetariska maten leder till segregering. Detta eftersom det hävdas att eleverna väljer att köpa sin lunch någon annanstans på de dagar då köttfritt serveras i matsalen, vilket torde öka polariseringen mellan rika och fattiga elever (ingen kan ju dra någon annan slutsats än att barn som äter i skolbespisningen bara gör det för att de inte har råd att köpa lunch någon annanstans… eller?). Dessutom ska matsvinnet vara ovanligt högt dessa dagar – något som motverkar det miljövänliga syftet.

Man skulle kunna hävda att barn hoppar över lunchen, slänger den eller går och köper den någon annanstans när det serveras mandeltorsk också – men det verkar Moderaterna i Öresund inte tycka är ett lika stort problem. Själv var undertecknad aldrig speciellt förtjust i den slemmiga chicken a la king som serverades på gymnasiet, men såvitt jag minns var det ingen som skrev sura debattinlägg om hur fruktansvärt det var att jag åt flingor eller gick och köpte en macka istället.

Moderaterna har för övrigt gjort andra intressanta utspel i debatten som att det är omöjligt att laga vegetarisk mat storskaligt och att vegetarisk mat sällan ”ger den energi man behöver”.

En försiktigt förslag skulle kunna vara att bespisningen får information och stöd att laga god och näringsriktig vegetarisk mat. Tvärtemot vad Joel Nordkvist tror, så är det faktiskt fullt möjligt. Det skulle kanske vara mer konstruktivt än evigt motstånd och arga insändare.

Miljö online2

Liknande artiklar