Aftonbladet: ”Glöm miljöutsläpp och växthuseffekter”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Aftonbladet skriver idag om ”varför Antarktis smälter – egentligen”, och inleder med meningen ”Glöm miljöutsläpp och växthuseffekter. Enligt nya forskarrön smälter Antarktis på grund av en dold Grand Canyon”. Men forskarrönen de hänvisar till ger inte stöd till aftonbladets påstående.

Artikeln handlar alltså om underjordiska sprickor i Antarktis, där havsvatten strömmar in vilket påverkar isens avsmältning. Aftonbladet skriver: ”Forskare världen över har länge försökt reda ut varför isen på Antarktis smälter. Nu tror en forskargrupp vid Aberdeen University, i Skottland, att man har löst mysteriet. De har nämligen upptäckt en minst 10 mil lång och en mil bred ravin under isen.”

Problemet är att aftonbladet av nån anledning har fått för sig att det bara kan finnas en orsak till varför Antarktis smälter, i texten presenteras ingen förklaring till varför den här nya issprickan plötsligt skulle omkullkasta den klimatforskning som är väl belagd sedan tidigare.

Supermiljöbloggen har kollat igenom orginalkällan, som är en artikel i den vetenskapliga tidskriften Nature. Däri skriver forskarna: ”Overall, the recent changes being witnessed today in West Antarctica represent not simply a short-term ice-sheet response to climate warming, but form part of a wider, sustained and complex system of interactions between tectonic activity, glacial landscape modification, and oceanic and atmospheric change”.Med andra ord originalartikeln konstaterar precis motsatsen mot aftonbladet, alltså att isen smälter som följd av en rad olika orsaker, bland annat klimatförändringar. Aftonbladets reporter gör påståenden som förnekas av artikelns egna källor, det är okunnigt och ett exempel på när konfliktorienterad medielogik får gå före bra research. Skärpning aftonbladet.

Miljö online2

Liknande artiklar