IPCC’s nya gameplan: Rymdspeglar

Foto: Hancock

Ni trodde att ni behövde anpassa er. Ni trodde att ni behövde köra mindre bil, äta mindre kött och konsumera mindre. Ni hade fel.

Vi har tidigare skrivit om geoingengörskonst, exempelvis funderingar kring att släppa ut sulfat i atmosfären för att reflektera bort solstrålarna. Tekniken har till stor del förkastats då konsekvenserna kan bli obekväma (så som skador på ozonlagret och förändringar i nederbörd). Nu verkar däremot diskussionen ha fått en ny legitimitet då IPCC enligt Aftonbladet utreder frågorna.

Om ni inte tror på just sulfater, misströsta inte. Tekniken har andra förslag för att vi ska slippa fundera på vårt agerande. Svd har radat upp flera finurliga klimatlösningar.

Rymdspeglar hör än så länge till de minst realistiska alternativen i jakten på storskaliga ingripanden i jordens klimatsystem. Listan är lång, här hittar vi förslag som att skjuta upp stora mängder solljusreflekterande svavelpartiklar i stratosfären; göda världshaven med stora mängder järn för att få plankton att ta upp mer koldioxid; öka havsytans reflektion genom artificiella luftbubblor; skapa självstyrande solljusdrivna skepp som skjuter upp havssalter i luften och skapar superreflekterande moln; och konstgjorda träd med mångdubblad kapacitet att neutralisera koldioxid.

Trots att vi i SMB nu funderar på om vi kanske blivit överflödiga kommer sidan finnas kvar. Det finns nog alltid någon skalbagge vi kan skriva om.

Så, carry on! Business as usual! Kisse

Miljö online2

Liknande artiklar