Stena säljer båtar för oljeborrning i Arktis

Foto: Sechmet

Företaget Stena säljer båtar specialgjorda för oljeborrning i Arktis. VD:n Dan Sten Olsson är nog inte överdrivet bekymrad då han enligt Naturskyddsföreningen menar att klimatförändringarna är överdrivna och att användning och exploatering av fossila bränslen några decennier till inte kommer att riskera klimatet.

Alla håller däremot inte Sten Olssons linje. På Greenpeaceaktionen ”Save the arctic” hemsida står det:

Samma oljekoncerner som fått Arktis is att smälta är redo att göra vinst på katastrofen. De vill suga upp de sista dropparna, trots att det bara finns tillräckligt med olja i Arktis för att hålla världen med olja i tre år. Det kan ge dem ekonomisk vinst, men riskerna är enorma. Regeringsinstanser över hela världen har uttryckt att det är så riskabelt att borra efter olja i Arktis att man bör avstå helt. Ett oljeutsläpp i de isiga vattnen är omöjligt att hantera. Det skulle få katastrofala konsekvenser för den arktiska miljön. Stora isberg på kollisionskurs med oljerborrplattformarna måste bogseras undan, och för att smälta de mindre isbergen använder oljebolagen jättelika vattenkanoner. Om vi tillåter oljebolagen att borra i Arktis är det bara en tidsfråga innan en olycka inträffar. Det får inte ske!

Naturskyddsföreningen i Göteborg har startat en kampanj för att försöka stoppa företagets investeringar i exploateringen. Protestlistan hittar du här.

Miljö online2

Liknande artiklar