Eskil Erlandsson: Ekologisk eller rättvisemärkt mat spelar inte så stor roll

Foto: Patrick Trägårdh/Centerbilder

När landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) besökte Karlskrona ville kommunen framhäva sitt arbete mot mer ekologisk mat. Han svarade att ekologisk eller rättvisemärkt mat inte spelar så stor roll, enligt BLT. Samtidigt är Sveriges kommuner nu fyra år försenade för att nå sitt mål på 25 procent ekologisk mat till 2010.

Det är inte så viktigt för mig. Om maten är ekologisk, kravmärkt eller rättvisemärkt spelar inte så stor roll. Det är upp till kommunerna att bestämma hur de vill jobba. Olika kommuner har olika förutsättningar. Det viktigaste är att maten är näringsriktig, sund och säker, säger Erlandsson.

De flesta av oss vet om fördelarna med ekologisk mat och vilka nackdelar den konventionella kan ha. Att landsbygdsministern inte verkar veta det känns en smula oroande, och att han inte vet om eller bryr sig om målet på 25 procent ekologiskt till 2010 kan förklara varför vi ännu inte är där. Som tur är går vissa kommuner ändå i täten.

Kommunens kostchef Eva Wrobel säger att de arbetar för att minska hel- och halvfabrikat samt öka andelen ekologisk mat. Kommunens kortsiktiga arbete är 25 procent dit de enligt Wrobel snart kommer att nå. Ekologiskt och Fairtrade kan spela en mycket större roll, och det skulle tyvärr Erlandsson också kunna göra.

Miljö online2

Liknande artiklar