Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Dumheter

    Alliansen skäller på andra länder för svenskarnas utsläpp

    Regeringen har återigen sagt att Sverige minskar utsläppen och ökar tillväxten, något som motbevisats många gånger då de exkluderar konsumtion och utlandsresor. Svenskarnas utsläpp har inte minskat, de har ökat. Kort sammanfattat har en del av svenskarnas utsläpp flyttat utomlands och lagt sig i andra länders utsläppsuträkningar. Samtidigt hyllar regeringen sin påstådda utsläppsminskning och kritiserar de andra länderna för sina utsläpp.
    Trots att regeringen om och om igen blivit påtalade felet i detta räknesystem fortsätter de återupprepa parollen. Igår skrev partiledarna i Sydsvenskan:

    Vi har lyckats kombinera ambitiösa klimatmål och minskade utsläpp med fler jobb och ökad tillväxt. Sverige är den mest koldioxideffektiva ekonomin inom EU med lägst utsläpp i förhållande till landets tillväxt.
    För klimatets del spelar det ingen roll var i världen utsläppen sker – det viktiga är att de minskar.
    Sverige står för ungefär en promille av världens samlade utsläpp. Vi ska fortsätta minska de svenska utsläppen, men för att de globala utsläppen ska minska måste många andra länder göra mycket mer.

    Så alliansledarna säger att det inte spelar någon roll för klimatet var i världen utsläppen sker så länge de minskar. Men det verkar inte spela någon roll för dem hur mycket svenskarna släpper ut så länge det inte syns i Sveriges utsläppsräkningar. Sverige är ett land med alldeles för stora utsläpp per person. Enligt Världsbanken släpptes 5,6 ton koldioxid per person ut år 2010, och att utsläppen var på väg upp. Detta är siffror som heller inte räknar in utsläpp för konsumtion vars produktion sker i andra länder. Det hållbara nivån som är ungefär 1-2 ton koldioxidutsläpp per person och år, vilket alltså är en markant skillnad mot dagens nivåer.
    Att Sveriges befolkning på snart tio miljoner inte är en större del av världsbefolkningen är ingen anledning till att vi ska fortsätta leva ohållbart. Att regeringen inte har lika stor möjlighet att påverka resten av världen bör heller inte vara en anledning till att strunta i den delen de faktiskt har en markant makt över. Det absolut största en regering skulle kunna göra för att påverka omvärlden mot hållbarhet är att vara ett föregångsland och visa hur ett samhälle kan vara både hållbart och välmående, inte att föra över utsläppen till andra länder och låtsas som att vi inte har något med det att göra.

    Utslapp-av-vaxthusgaser-till-foljd-av-svensk-konsumtion-1993-2010
    Källa: SCB och Naturvårdsverket

    Statistiska centralbyrån (SCB) skriver också att varornas ursprung är en viktig faktor till att sambandet mellan tillväxt och utsläpp brutits.

    Mellan 1993 och 2010 ökade utsläppen i andra länder som berodde på svensk konsumtion, från cirka 45 miljoner ton växthusgaser till strax under 72 miljoner ton. Importen av jordbruks- och textilprodukter innebär till exempel stora utsläpp av växthusgaser i andra länder. Den svenska importen av sådana produkter bidrog 1993 till 14 miljoner ton växthusgaser i ursprungsländerna, 2010 var motsvarande tal nära 21 miljoner ton.
    För att minska den totala effekten av den svenska konsumtionen måste man alltså även blicka utanför Sveriges gränser och se vad och hur mycket vi importerar, och vilken miljöpåverkan produktionen har i våra importländer.

    Tillväxten baseras på bruttonationalprodukten (BNP). I den är konsumtionen betydande, och inkluderar produkter som importerats och skapat utsläpp i andra länder. Totalsumman av BNP, och summan av tillväxten, är alltså beroende av dessa produkter vilket gör det direkt oärligt att påstå att kopplingen mellan tillväxten och utsläppen ser ut som regeringen beskriver. Det är dags för regeringen att sluta skjuta fokus på andra länder vars utsläpp vi dessutom bidragit till och göra det vi kan för ett hållbart Sverige.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.