Krav på bränslesnåla bilar får amerikaner att se rött

Foto: Rollin´ coal

I USA protesterar människor mot en bättre miljöpolitik – genom att bygga om sina bilar så att de släpper ut så mycket luftföroreningar som möjligt.

En av veckans mer bisarra nyheter finns att läsa i Huffington Post, och handlar om människor i USA som sägs ha tröttnat på Obamas miljöpolitik och på att bilarna i landet måste bli allt mer energieffektiva. Huffington Post skriver:

Some truck enthusiasts are intentionally producing copious amounts of diesel exhaust, spewing black smoke into the air as a form of political protest. It’s called ”rolling coal.”

I korthet går det hela ut på att modifiera bilmotorerna så att mer bränsle används än vad som kan förbrännas, något som skapar stora mängder med extra avgaser i form av svart rök. Huffington Post skriver vidare:

That soot, which coal rollers call ”Prius repellent” in online videos and forums and on decals on their trucks, can then be channeled up through ”smoke stacks,” where it exits onto bystanders (or a Prius following too closely) in a thick, pollutant-heavy black cloud.

bil3

I andra artiklar, som i Vocativ eller i Christian Science Monitor, framgår att rolling coal inte är något nytt påfund utan länge setts som ett nöje av många och kan användas på flera olika sätt. Men även här görs klart att det är myndigheternas krav på bränslesnålare bilar som nu fått extra fart på rörelsen. Vocative skriver om vem den huvudsakliga fienden är:

The ultimate highway enemy, however, are “nature nuffies,” or people who drive hybrid cars, because apparently, pro-earth sentiment is an offense to the diesel-trucking lifestyle.

I Huffington Post-artikeln finns en kommentar från en återförsäljare av de komponenter som behövs för att bygga om en bil, som ska ha sagt:

– To get a single stack on my truck—that’s my way of giving them the finger. You want clean air and a tiny carbon footprint? Well, screw you.

Miljö online2

Liknande artiklar