VECKANS DUMHET

(Mot)Polen känner sig hotat – av vegetarianer och cyklister

Foto: Adrian Grycuk (CC BY-SA 3.0 PL)

Polens utrikesminister står bakom regeringens införande av den nya medielagen. Med hjälp av den kan landet äntligen få möjlighet att befrias från den överhängande faran: ”vegetarianer och cyklister”.

Polens nya konservativa regering är i färd med att införa en ny medielag som ska ta kontroll över statliga medier och skärpa regler för public service-bolaget TVP. De nya reglerna betyder bland annat att finansministern ska ges auktoritet att både sparka och välja nya chefer på de statliga radio- och tv-företagen.

Lagen förväntas att inom kort skrivas under av president Andrzej Duda, och regeringen avfärdar EU:s kritik mot att införandet skulle hota landets demokrati.

Utrikesminister Witold Waszczykowski är positiv till den nya regeringen. I en intervju med den tyska tidningen Bild beskriver han det nya lagförslaget som en möjlighet att ”bota samhället från vissa sjukdomar”. Vidare för han en kritik mot den tidigare regeringen som han menar drev en ”vänsteragenda” till fördel för ”cyklisternas och vegetarianernas värld”. Han ställer sig negativ till den förra regeringens vänsterkoncept där det exempelvis skulle satsas på förnybara energikällor och att en sådan politik inte överensstämmer med polska traditioner.

Utrikesministerns upplevda hot utgörs alltså varken av krig, orättvisor, klimatförändringar eller epidemier. Det är vegetarianer och cyklister som utgör ett hot, de måste bort.

Vill du läsa mer om konstigheterna kan du göra det här och här.

Miljö online2

Liknande artiklar