Trump vill avreglera fossilindustrin: ”Klimathotet en bluff”

Foto: Gage Skidmore

Om republikanernas presidentkandidat vinner valet kommer han avreglera USA:s kol- och naturgasindustri, hälsade han under ett tal igår.

Slopade restriktioner för fossilindustrin, fler jobb inom kolindustrin, och nya transportvägar för olja och gas. Det låter som taget från önskelistan tillhörande en kolgruvedirektör på 1800-talet. Dessvärre kommer orden från USA:s presidentkandidat Donald Trump, som under ett tal i Pittsburgh lovade att han kommer avreglera fossilindustrin om han kommer till makten. ”Vi måste stoppa kriget mot kolet och våra gruvarbetare”, sa Trump utan att gå in på några detaljer.

Det är inte första gången Trump ställer till det på klimatfronten. Tidigare har han påstått att den globala uppvärmnningen hittats på av Kina, kallat klimathotet för ”en bluff”, och velat stoppa vindkraftverk för att de förstörde utsikten från hans nya golfbana.

I en artikel av the Guardian konstateras att om Trump vinner valet blir han den enda av världens ledare att förneka klimatvetenskapen. Inte ens så tokiga snubbar som Nordkoreas ledare Kim-Jong Un, Syriens president Bashar Al-Assad och Zimbabwes diktator Robert Mugabe platsar i den ligan.

Inatt sänds den första av tre presidentkandidatsdebatter mellan Trump och demokraternas Hillary Clinton, och mycket talar för att den få stor betydelse för utgången av valet. Nu återstår bara att se ifall klimatfrågan kommer tas upp under de 1.5 timmarna debatten pågår. Clinton har varit duktig på att lyfta klimatet i sina tal, men har försämrats avsevärt sedan Bernie Sanders slutade utmana henne om demokraternas kandidatur. Vi på redaktionen kommer iallafall sitta bänkade, viftandes med våra 100% fossilfritt-flaggor.

Miljö online2

Liknande artiklar