Lundin Petroleum: ”Det är ok att de klagar på oss, så länge vi tjänar pengar”

Foto: Lundin Petroleum

Ian Lundin, ordförande för Lundin Petroleum (tidigare Lundin Oil), höll nyligen en föreläsning på aktiebanken Nordnets träff för investerare, trots att han är misstänkt för medhjälp till grovt folkrättsbrott från tiden då Lundin Oil var verksamma i Sudan. Nya oljefyndigheter diskuterades istället och kritiken mot oljeindustrin viftade Ian Lundin bort.

På träffen nämndes inget om den pågående utredningen mot Ian Lundin och Lundin Oil. Istället diskuterades nya oljefyndigheter i Nordsjön och hur klimatförändringar ska hanteras ”oavsett om man tror på dem eller inte”.

Tusentals människor, inklusive civila, har dödats i konflikter i de områden i Sudan där oljebolag såsom Lundin Oil har varit verksamma. Aftonbladet har funnit dokument som visar att Lundin Oil har betalat en krigsherre, som använt barnsoldater, för att fördriva rebeller och civila från områden med oljetillgångar i Sudan. En rad fristående organisationer, bland annat Amnesty, har också visat på kopplingar mellan Lundin Oils närvaro och folkrättsbrott i Sudan.

Svenska storbanker såsom Nordea och Swedbank är storinvesterare i Lundin Petroleum, och en granskning visar att de låtit bli eller röstat emot att stödja förslaget att kompensera civilbefolkningen som drabbats i Sudan.

Om all kritik som riktas mot oljeindustrin kommenterade Ian Lundin: ”Det är ok att de klagar på oss, så länge vi tjänar pengar”.

Miljö online2

Liknande artiklar