Sverige bakom miljardbelopp till rysk fossilgasanläggning i Arktis

Foto: zobrazit podmínky (CC BY-SA 3.0)

Enligt Kalla fakta har Exportkreditnämnden gett lånekrediter på 3,3 miljarder kronor för att en ny fossilgasanläggning i Arktis ska kunna köpa gasturbiner. Anläggningen väntas släppa ut 5,3 miljoner ton koldioxid varje år, en tiondel av hela Sveriges årliga utsläpp.

Fossilgasanläggningen byggs nu på Jamalhalvön, mitt i det naturkänsliga Arktis.

– När det gäller projekt i ryska Arktis vet vi att det är fossilgasutvining på ett område som ligger på tundra och där det finns stora risker för metangasutsläpp när tundran smälter, vilket den håller på och gör, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till TV4.

Exportkreditnämndens kommunikationschef Beatrice Arnesson säger däremot att myndigheten har gjort en noggrann granskning av de hållbarhetsrisker som finns i projektet.

– När det gäller utsläpp så granskar vi och ställer krav på att utsläppsnivåerna är minimerade, att de är på den lägsta möjliga nivån, säger hon. Det är jättesvårt att säga hur det skulle ha varit om vi inte var med. Men jag vet att de krav som vi ställer gör skillnad, fortsätter Beatrice Arnesson.

Karin Lexén är dock kritisk.

– Det går inte ihop att säga att man ska uppnå Parisavtalet och samtidigt ställa ut krediter till ett projekt som syftar till att utvinna fossilgas på ett sådant här känsligt område som drabbas av klimatförändringarna. Det rimmar väldigt illa med Parisavtalet.

– Det här kommer påverka miljön runtomkring, det här kommer påverka ursprungsbefolkningen som bor där. Hela projektet är bisarrt, säger hon till TV4 enligt Expressen.


SMB rapporterar om dumheter. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter. Nu vill vi utveckla hemsidan och vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

Swisha en slant till 123 270 12 33 för att stötta vårt arbete.

Miljö online2

Liknande artiklar