Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Östersjön har länge varit omskriven som ett av världens mest förorenade hav. SR har i ett reportage följt med Mats Emilsson till hans flytande arbetsplats på Östgötakusten, där en blåmusselodling har till syfte att minska övergödningen av kväve och fosfor.

    Mats Emilsson är 66 år och bor på Östgötaön Vänsö i Sankt Annas skärgård. Hans familj har sedan 1500-talet bott och arbetat i skärgården och som tionde generation har Mats nu påbörjat ett helt nytt arbete – odling av blåmusslor.

    Mer än 600 bojar markerar odlingområdet som utgör en yta stor som cirka åtta fotbollsplaner. När SR:s repporter följer med Mats ut på sjön drar han upp miljontals musslor på de 24.000 meter långa repen. Repen som är importerade från Nya Zeeland är speciellt utformade så att det är lätt för musslorna att fästa sig fast vid dem.

     Där ser du, det hänger massor av blåmusslor. Musslans larver simmar fritt i vattnet under två-tre veckors tid. Sedan försöker de hittar någonting att fästa på, och då hittar de mina rep. Nu måste vi fylla på med bojar här, annars blir det för tungt i och med att musslorna växer. Bojarna håller repen uppe så att de inte sjunker till botten, säger Mats.

    Mats odling är ett resultat av hans växande oro över situationen i Östersjön. Blåmusslan fungerar som ett naturligt och levande reningsverk mot kväve och fosfor. Musslorna livnär sig på de växtplankton som annars bidrar till Östersjöns grumliga och syrefattiga bottnar. Nästa år plockas de fullvuxna musslorna upp och i och med det kan mer än 230 kilo kväve och 35 kilo fosfor lämna sjön.

    Östersjön mår väldigt dåligt. Om du tittar dig omkring här så ser du knappt en fågel. När jag var barn fanns det tusentals fåglar här. Men häckningen går inte alls bra, fågelungarna dör. Fisket är betydligt sämre än det var förr. Det är något väldigt sjukt i sjön nu, säger Mats.

    På grund av dess lilla storlek har Blåmusslan inte odlats i Östersjön tidigare. På ostkusten blir den sällan större än 3 cm och har därför inte uppnått standard att kunna säljas som matmussla. Mats plan är att i stället mala ned musslorna och sälja det som djurfoder.

    Östergötland är ju Sveriges största äggproducent, och musselmjöl är bra foder med omega-3 fetter och proteiner, som kan även användas som krav-foder, säger Mats.

    Mats odlingsprojekt finansieras i dagsläget av EU-medel då det inte finns en kommersiell marknad för musselmjöl. Katarina Elofsson, forskare i miljöekonomi på Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), menar att musselmjölet får det tufft i konkurrensen mot billigare alternativ av djurfoder.

    Musselmjöl konkurrerar med billigare former av foder för kycklingar eller fisk. Musselmjöl har hög kvalité men utan stöd blir priset för högt. För att lämna avtryck mot övergödningen i Östersjön skulle det behövas väldigt många musselodlingar. Säkert upp till 30.000, om man nu bara skulle använda odlingar lika stor som den i Sankt Anna. Jag tror inte att det kan förverkligas inom en nära framtid, säger hon.

    Men Mats hoppas att musselodlingen kan vara någonting för de yngre på landsbygden och att den kan ersätta det fiske som håller på att dö ut.

    För att överleva som skärgårdsbor måste man hitta på grejer och vara med i tiden. Fisket var vår ryggrad här i över 200 år men håller på att försvinna. Och vad gör man då? Lite turism kanske, och sedan kan en musselodling vara något. På hela svenska kusten är det samma problem, och det finns massor som jag som bor någonstans och har svårt att överleva men ändå inte vill flytta till stan. Jag hoppas att musselodlingar kan vara något för de yngre. Annars flyttar alla härifrån, säger Mats.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.