Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng

    Klimatkrisen beskrivs i Sverige ofta som något som drabbar kommande generationer eller som ett hot för människor långt bort, i ö-nationer som hotas av översvämningar. Men Sverige är mitt i klimatkrisen och nu lanserar Dagens nyheter en klimattjänst för att hjälpa invånarna att förstå.

    I samband med lanseringen av Dagens Nyheters klimattjänst som visar klimatförändringarna där du bor, beskrev journalisten Peter Alestig som är klimatredaktör på tidningen, vad han kallar för ”den svenska klimatdebattens blinda fläck”. Alestig skriver att det är ett stort problem att så många invånare i Sverige inte förstår att klimatkrisen är här och nu i vår vardag, inte bara något långt bort eller i framtiden.

    Alestig menar att vi behöver förstå att Sverige inte befinner sig i en bubbla skyddad från klimatförändringarnas konsekvenser. Han menar att ensidigt fokus på hur krisen drabbar andra gör den svenska klimatdebatten till en moralfråga – där frågan blir hur mycket vi i Sverige ska offra oss för andras skull.

    En följd av detta tankesätt är också att när Sverige ställs inför andra akuta kriser, bedömer en del att vi tillfälligt kan lägga klimatfrågan åt sidan. Ofta kombineras detta synsätt med uppfattningen att Sverige gjort tillräckligt redan.

    Tjänsten ”Klimatkrisen där du bor”, som Dagens Nyheter nu lanserat ger möjlighet att se hur klimatkrisen ser ut i närområdet. Var försvinner vintrarna och var finns de största riskerna för jordskred, till exempel. Förutom lokala konsekvenser visar tjänsten också hur människor bidrar till att förvärra klimatkrisen. Utsläppen som den genomsnittliga svensken orsakar per år, argumenterar Alestig, är ungefär dubbelt så höga per person som de kan vara år 2030, om världen ska ha någon chans att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Till de siffrorna ska läggas att utsläppen är ojämnt fördelade över Sverige, där invånare i välbärgade kommuner i storstad har betydligt högre utsläpp.

    Att minska utsläppen är inte enbart en fråga om att ta ansvar för dem som drabbas värst. Det handlar också om att skydda oss själva från krisens värsta konsekvenser, skriver Peter Alestig.

    Slutligen för DNs klimatredaktör fram det han kallar Sveriges obekväma sanning: att vi eldar på klimatkrisen. En stor del av Sveriges utsläpp bokförs inte i Sverige utan belastar andra länder eller mäts inte alls.

    Ta del av Stockholm Environment Institute Konsumtionskompass: här

    Testa Dagens Nyheters tjänst Klimatkrisen där du bor: här (kräver inloggning)

    Faktarutan

    Klimatkrisen där du bor är Dagens Nyheters nya tjänst där det går att följa:
    – utsläpp i varje kommun
    – klimatförändring i länen
    – klimatförändring framåt

    Sifforna över utsläpp kommer från Stockholm Environment Institutes Konsumtionskompassen.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.