Foto: Hajhouse

Mindre skördar, men miljövänligare odlingar och hälsosammare mat med eko

En ekologisk odling är miljövänligare och innehåller mer näring än en icke-ekologisk odling. Dessutom innebär det ekologiska att bönder i fattigare länder slipper utsättas för farliga bekämpningsmedel och kemikalier. Nedsidan är att ekologiskt jordbruk generellt ger mindre skördar, vilket innebär att det krävs mer odlingsyta för att odla samma mängd mat.

Foto: Elina Mark

Nytt svenskt rekordår för ekologiskt

Lidl, Coop, Systembolaget - alla har de ökat sin ekologiska försäljning under året. Efter förra året ser den totala ekologiska andelen ut att ligga på 7,7 procent i Sverige, jämfört med förra rekordåret 2014 som landade på 5,6 procent.

Foto: RyanMcGuire

Hållbara kläder

På tio år har våra klädinköp ökat med 40 procent, till 15 kilo per person. Att producera ett kilo textil ger utsläpp på 15 kilo växthusgaser. Här hittar du fakta och tips.

Foto: Elina Mark

Ekoboomen fortsätter

Ekoförsäljningen har ökat stort under året, och fortsätter öka. Senaste nytt är att Coops tredje kvartal landade på 7,9 procent eko av den totala försäljningen, vilket går att jämföras med förra årets totalsiffra på 5,5 procent.

Foto: Pressbild Coop

Coop säljer mer eko

Andelen ekologisk mat som säljs fortsätter att öka. Särskilt bra går det för Coop, som nu är uppe i 7,6 procent ekologiskt.

Foto: Patrick Trädgårdh/Centerbilder

Det här sa Erlandsson när han chattade med SMB:s läsare

Igår svarade landsbygdsminister Eskil Erlandsson på SMB-läsarnas frågor. Många undrade över uttalandet kring ekologisk och Fairtrade-märkt mat, och Erlandsson ställde upp och försökte reda ut frågetecknen. Vad tycker vår landsbygdsminister egentligen, och vilka krav ställer han?