SMB granskar IF Metall: Gruvindustri och energi

Under första maj gör SMB en minigranskning av fyra fackförbund: Unionen, IF Metall, LO och Kommunal. Med hundratusentals medlemmar har förbunden stor makt att driva en hållbar utveckling framåt - eller sätta käppar i hjulet för nödvändiga åtgärder.

Foto: Antonio Gritta

Cyanidskandalen fortsätter i Argentina

I höstas skrev SMB om det stora cyanidläckaget från en av Argentinas största guldgruvor. I mars dömdes det kanadensiska företaget Barrick Gold till att betala tio miljoner dollar i böter för skadorna. Nu avslöjas det att det katastrofala giftutsläppet inte var det första.

Foto: Hugo Nabo

Så vill Vänsterpartiet ändra minerallagen

SMB träffade Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, när han besökte Norra Kärr utanför Gränna. Han berättar att partiet bland annat vill höja mineralavgiften, skärpa miljölagstiftningen och förbjuda gruvor i skyddade områden.

Foto: Staselnik

Trots de miljöfarliga gruvorna missgynnas återvinning

Sällsynta jordartsmetaller behövs för att bygga tekniken som ska hjälpa oss att ställa om till ett klimatsmart samhälle. Men mineralen som bryts går främst till vanliga motorer – och till vapen. För att nå klimatmålen måste vi skaffa oss ett cirkulärt förhållningssätt till mineral, och vi måste ge återvinningsindustrin samma politiska förutsättningar som gruvindustrin, menar forskare.

Foto: Kenny Louie

Vätterns vatten hotas av gruvbrytning

I Sverige har vi alltid haft god tillgång till dricksvatten, en lyx som inte är förunnad alla länder. Men i framtiden möter vi nya miljöutmaningar. I södra Sverige förlitar man sig på att Vättern ska kunna försörja fyra miljoner svenskar med vatten. Nu kämpar ortsbefolkningen mot gruvbolag som vill bryta sällsynta jordartsmetaller på naturskyddat område. Därmed riskerar det värdefulla vattnet att bli förgiftat.

Foto: Tor Lundberg Tuorda

Svensk gruvdrift bortom all kontroll

Bolag som får tillstånd för gruvdrift i Sverige kan till och med vara under brottsutredning, visar en granskning av Sveriges Natur. Samerna, miljön och skattebetalarna får betala priset när bolagen inte kan göra det själva.