Foto: dottorpeni

Röd-grön-rosa partier vill ha åtgärder mot köttkonsumtionen

Svensk mat och miljöinformation har gjort en enkät med de politiska partierna om matens miljöpåverkan. Enligt FN står animaliesektorn för 18 procent av världens utsläpp av växthusgaser, vilket är en större andel än utsläppen från den samlade transportsektorn. I Sverige har köttkonsumtionen ökat med cirka 50 procent de senaste 20 åren.

Foto: Ernie

Kolets konsekvenser

Norra Kinas invånare lever i genomsnitt 5,5 år kortare än sina landsmän i söder. Den främsta orsaken till detta är koleldning, visade en amerikans-kinesisk studie i somras. Efter att forskarna analyserat data från åren 1981-2001, kom man fram till att nivåerna av skadliga partiklar var 55 procent högre norr om floden Huai, där dödsfall från respiratoriska sjukdomar samt hjärt- och lungsjukdomar också var långt vanligare.

Foto: CC0

Hur mycket släpper din mat ut?

En stor studie gjord i Storbritannien har undersökt hur över 55 000 personers dieter påverkar miljön - och köttätare släpper ut nästan dubbelt så mycket som personer som inte äter kött.