Anders Wijkman: Ett samtal med SD:s väljare

Om SD blir starkare efter nästa val – och tillåts spela en mer aktiv roll när majoriteter ska skapas – hur går det då med klimatarbetet? Det undrar Anders Wijkman som hoppas att Sverigedemokraterna kan bli mer öppna för proaktiv klimatpolitik.

Foto: wijkman.se

Anders Wijkman: Trump – en tragedi för USA

För klimatet är valet av Trump ett svårt bakslag. Världen hade äntligen enat sig om att samarbeta på allvar för att få ned utsläppen. Parisavtalet har sina brister men det var ändå en signal till alla aktörer i samhällen världen över att klimatfrågan har högsta prioritet. President Obama spelade en central roll i detta.

Mattias Svensson: Arrogansen bäddade för Trump

Arrogansen hos personer som Thomas Friedman och det extrema i att drömma om en diktatur för att sjösätta tuffa klimatåtgärder har sannolikt också bidragit till dagens backlash och polarisering. Denna vecka manifesterad i valet av en klimatskeptisk Donald Trump till USA:s nästa president.

Foto: Hanna Åkesson

Kitty Ehn: Lite kolonialism har ingen dött av. Eller?

Istället för att behandla kolonialismen som ett historiskt fenomen borde vi utgå ifrån verkligheten för de områden och grupper som än idag exploateras. Bilden av kolonialismens långsiktiga konsekvenser är inte i närheten så negativ som den bild som händelserna i North Dakota, Jokkmokk och andra delar av världen skildrar, skriver Kitty Ehn.

Foto: Hanna Åkesson

Kitty Ehn: Nu får det fan vara nog

För en månad sedan skrev jag min senaste text om kapitalism, här på Supermiljöbloggen. Anledningen att jag nu skriver om samma ämne är att min mailkorg åter fylldes av nedvärderande ord. Och nu får det fan vara nog.

Foto: Samir Akhmedov

Kitty Ehn: Vi bygger upp och kapitalismen river ner

Under lördagens Pride-parad i Stockholm samlades över 45 000 människor som manifesterade för allas lika värde och rätt i världen. Alla glittrade, skrattade, dansade. Högtalarna på RFSUs festivaltraktor spelade Alina Devecerskis ”flytta på dig”, och plötsligt blev allt så tydligt.

Foto: Ewa Rudling

Anders Wijkman: Parisavtalet kräver handling nu!

Klimatavtalet i Paris uppfattades med rätta som en diplomatisk framgång. De mål som antogs är tveklöst ambitiösa. Men ”djävulen sitter i detaljerna” – i detta fall ”i implementeringen”. Svagheten i Paris var bristen på konkreta förslag om hur målen ska nås.

Foto: Samir Akhmedov

Kitty Ehn ny krönikör för SMB

Ni kan vänta er en radikal röst som berättar om den nya värld som är fullt möjlig, och fullständigt nödvändig, säger Kitty Ehn, journalist, nationalekonom och talesperson för Klimataktion.