Naturvårdsverket: ”Beslutsfattare som lyssnar till allmänheten prioriterar naturens gratisarbete”
Förändringen behöver ske nu, inte om fem eller tio år
Förändringen behöver ske nu, inte om fem eller tio år
Att utsläppen från den svenska ekonomi ökar med 2,8% samtidigt som de territoriella utsläppen är oförändrade kan verka förvirrande.
En av Regeringens satsningar för miljön, Klimatklivet, beräknas enligt Naturvårdsverkets senaste lägesbeskrivning ge ett minskat koldioxidutsläpp på 20 miljoner ton till 2020.
I början av juni släppte Naturvårdsverket en ny rapport där de största utsläppskällorna av mikroplast har kartlagts och vad som krävs för att minska utsläppen till naturen.
Naturvårdsverkets stöd till lokala klimatinitiativ går oftast till laddinfrastruktur för elbilar och biogas. Svårare är det att få finansiering till cykelinfrastruktur och informationsspridning.
"För att fånga upp och ge bränsle åt det miljöengagemang som finns ute i landet lanserar vi i morgon, den 30 maj, nya sverigesmiljömål.se."
Årets uppföljning av de 16 svenska miljömålen släpptes för några dagar sedan av Naturvårdsverket. Uppföljningen pekar på att försurningen sakta minskar och att luftkvaliteten förbättras, men än är det lång väg kvar att gå.
Det sextonde och sista svenska miljökvalitetsmålet i vår artikelserie är Ett rikt växt- och djurliv. Det här är ett mål som går in i många av de andra och knyter ihop säcken för den biologiska mångfalden som följt med som en röd tråd genom serien.
Beskrivs som en stor händelse för naturvården i Blekinge.
Det sjunde svenska miljökvalitetsmålet i vår artikelserie är Ingen övergödning. Övergödning är enligt Naturvårdsverket det allvarligaste hotet mot havsmiljön. Men insatserna ser inte ut att vara tillräckliga.
Det här är det första av hittills fem mål som det finns en positiv utveckling kring. Målet har uppnåtts eller kommer nås inom tidsramarna, men är det verkligen bara solsken och rosor?
Det tredje svenska miljökvalitetsmålet i SMB:s måndagsserie är Bara naturlig försurning, ett mål som skapar riktigt sura miner på SMB:s redaktion.
Det första svenska miljömålet i vår artikelserie är Begränsad klimatpåverkan. Vad handlar målet om, vad görs och kommer det uppnås inom tidsramarna?
Ny undersökning från Naturvårdsverket.
Miljöministern berättar om budgetnyhet för Supermiljöbloggen.
Många nya naturreservat håller nu på att bildas runt om i landet.
De flesta miljögifter som hittats i svenska dricksvatten har upptäckts av en slump. Nu vill Vattenmyndigheterna och Sveriges geologiska undersökning se ett nationellt kontrollprogram för dricksvatten.
De invasiva arterna, det vill säga främmande arter som kan skada inhemska ekosystem, ska förbjudas enligt ett förslag från EU. Detta gäller framförallt trädgårdsväxter, men även en del djur.
"Varje år slänger svenska konsumenter 494 000 ton mat – helt i onödan", skriver Karl Andersson, VD på Matsmart.
Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna i världen, och utgör ett hot mot både miljön och mot människors hälsa.
I tisdags, den 24 maj, var det nationalparkernas dag. Supermiljöbloggen passade på att ställa fyra frågor till Björn Risinger, generaldirektör på Naturvårdsverket.
Handlar om 41 områden i Norrbotten och Västerbottens län som nu blir naturreservat.
Tio kommuner tävlar om att bli Sveriges friluftskommun 2016.
Plastbärkassar borde få ett lägstapris på fem kronor. Det föreslår Naturvårdsverket, som är regeringens expertmyndighet på miljöområdet.
Arbetet med klimatrapporten avbröts först efter "tydliga direktiv från Näringsdepartementet...."
Har kritiserats för att den inte inkluderar fimpar och annat småskräp.
Men det går fortsatt trögt att få ner utsläppen som sker i utlandet via svenskarnas konsumtion.
Efter EU-direktivet 2014 har regeringen nu gett Naturvårdsverket i uppdrag att föreslå åtgärder för att minska förekomsten av plastkassar.
Naturvårdsverket vill premiera återanvändning.
I går blev det klart att Björn Risinger tar över ansvaret för Naturvårdsverket, den myndighet i Sverige som har överblick över hur miljön mår och hur miljöarbetet går.
Regeringen måste fatta beslut om Ojnareskogen senast på måndag.
Naturskyddsföreningen och WWF tror att Sverige kommer dras inför EU-domstolen. Den svenska regeringen däremot hoppas på fortsatt dialog med kommissionen.
OJNARESKOGEN: Men Natura 2000 är ingen garanti att området skyddas från gruvbrytning.
Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) vill se krafttag mot mikroplaster i haven. Nu ger hon Naturvårdsverket i uppgift att kartlägga de viktigaste källorna till föroreningarna.
Svenska folket trötta på att klimatet utmålas som en individfråga.
NATURVÄRDEN: Nordkalks och SGU:s underlag visar på underskattad miljöpåverkan i området Ducker i Bunge enligt Naturvårdsverket. Unika naturvärden kan komma att försvinna i de angränsande Natura 2000-områdena om ett kalkbrott öppnas upp.
Naturvårdsverket har gjort egna hydrogeologiska undersökningar vid det omstridda området Ducker i Bunge på norra Gotland.
Svenskarna har flyttat sina koldioxidutsläpp utomlands. Exotiska frukter och utlandsflyg bidrar nu till att vår klimatpåverkan ökar.
Hold your horses välutbildade miljömuppar som gillar politik - ett avsnitt i miljöläran har ni missat.
29 000 liter vatten och 15 kg växthusgaser sparas för varje kilo kläder som köps på second hand istället för att nya kläder köps.