Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Våtmarker kan hjälpa till att bromsa klimatförändringarna

    Att dränera våtmarker förstör inte bara förutsättningarna för de djur och växter som lever i området, det gör också att stora mängder koldioxid släpps ut när det lagrade kolet får kontakt med syre och skickar ut växthusgaser i atmosfären. Men får de bevaras intakta är fördelarna många för både biologisk mångfald och klimat. 

    Våtmarker ska dräneras och bli odlingsbar mark eller betesmark. Så låter det ofta inom jordbruket, framförallt lät det så förr i tiden, då våtmarker ofta ansågs vara värdelös mark som så snabbt som möjligt skulle omvandlas och göra nytta.

    I bland annat Polen börjar fler och fler jordbrukare istället se de ekonomiska, ekologiska och klimatsmarta fördelarna med att odla i blötare områden. Våtmarkerna huserar dessutom hem för ett stort antal fåglar och insekter, arter som idag minskar på grund av färre levnadsområden.

    Den här livsmiljön är perfekt för fåglar eftersom vassen reglerar vattennivåer och klipps ner varje år,  säger Marek Dylawerski, en lokal tjänsteman för fågelskydd i norra Polen till The Guardian. – Det är sista chansen att rädda kritiskt hotade arter som Vattensångaren i den här delen av Europa. Nästa häckningsplats är 700 km mot öst.

    Paludikultur, att odla bär, svamp, ris, vass för biobränsle eller andra våtmarksälskande växter är betydligt bättre för klimatet och miljön jämfört med att dränera våtmarkerna. Vassen är ett koldioxidsnålt alternativ för energi och kan även användas som isolering i hus.


    Just våtmarker är bland världens mest produktiva områden. Förutom fördelarna med att odla anpassade grödor och bevara den biologiska mångfalden står alltså även jordklotets våtmarker för stor del av vår vattenrening, hjälper till att begränsa klimatförändringarna och att reglera grundvattnet. I tropiska länder används även våtmarkerna för fiske och jakt.

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.