Foto: Antonio Gritta

Cyanidskandalen fortsätter i Argentina

I höstas skrev SMB om det stora cyanidläckaget från en av Argentinas största guldgruvor. I mars dömdes det kanadensiska företaget Barrick Gold till att betala tio miljoner dollar i böter för skadorna. Nu avslöjas det att det katastrofala giftutsläppet inte var det första.

Foto: Jgad

Ny forskning visar hur snabbt bina försvinner

Amerikanska forskare har plockat fram ett nytt kartverktyg som visar att bina försvinner från viktiga jordbruksområden i USA i snabb takt. Studien efterlyser mer blommande landskap för att bina ska ha någonstans att bo. Du kan också hjälpa till att rädda de livsviktiga insekterna.

Foto: Becker1999

Monsanto stäms för brott mot mänskligheten och naturen

På världsmatsdagen i oktober 2016 kommer det ökända jordbruksföretaget att stämmas i ”folkets internationella domstol” i Haag. Företaget kommer att ställas till svars för att ha utvecklat och spridit dödliga produkter som Agent Orange, DDT och glyfosat (RoundUp). Brotten rubriceras som brott mot mänskligheten och naturen, så kallat ecocide.

Foto: Hugo Nabo

Så vill Vänsterpartiet ändra minerallagen

SMB träffade Jonas Sjöstedt, partiledare för Vänsterpartiet, när han besökte Norra Kärr utanför Gränna. Han berättar att partiet bland annat vill höja mineralavgiften, skärpa miljölagstiftningen och förbjuda gruvor i skyddade områden.

Foto: Staselnik

Trots de miljöfarliga gruvorna missgynnas återvinning

Sällsynta jordartsmetaller behövs för att bygga tekniken som ska hjälpa oss att ställa om till ett klimatsmart samhälle. Men mineralen som bryts går främst till vanliga motorer – och till vapen. För att nå klimatmålen måste vi skaffa oss ett cirkulärt förhållningssätt till mineral, och vi måste ge återvinningsindustrin samma politiska förutsättningar som gruvindustrin, menar forskare.

Foto: Kenny Louie

Vätterns vatten hotas av gruvbrytning

I Sverige har vi alltid haft god tillgång till dricksvatten, en lyx som inte är förunnad alla länder. Men i framtiden möter vi nya miljöutmaningar. I södra Sverige förlitar man sig på att Vättern ska kunna försörja fyra miljoner svenskar med vatten. Nu kämpar ortsbefolkningen mot gruvbolag som vill bryta sällsynta jordartsmetaller på naturskyddat område. Därmed riskerar det värdefulla vattnet att bli förgiftat.