All I want for Christmas is 64,7 miljarder

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

För exakt ett år sedan hade vi världshistoriens hittills största momentum för klimatfrågan. Den globala klimatlobbyingen lyckades inte bara göra klimatförhandlingarna i Köpenhamn till ett toppmöte utan också det möte med flest samlade statschefer i världshistorien. Men med mindre än en vecka kvar till julafton brakade förhandlingarna samman och alla klimataktivister som kommit till Köpenhamn från världens alla hörn och som önskat sig ett rättvist, bindande och globalt avtal lagom till jul fick åka hem, till exempel till Sverige för att här finna att julhandeln än en gång slått rekord i sann Shop Till You Drop och Merry Christmas Hysteria-stil.

I år förväntas det ske igen. Världens ledare förväntas inte komma överens om ett klimatavtal när de än en gång har chansen på COP 16 i Cancún, Mexiko före jul och Handelns Utredningsinstitut släppte nyligen att decemberhandeln kommer att gå upp med ytterligare 3 % jämfört med förra året. 64,7 miljarder förväntas vi shoppa loss för.

Maldiverna är exempel på ett land som bestämt sig för att gå före i klimatförhandlingarna, trots sitt förhållandevis låga BNP visa ledarskap, och vara klimatneutrala till 2020. Att investera 64,7 miljarder i utsläppsrätter istället för produkter och få en mer soft julmånad på köpet skulle vara en bra kick-start för Sverige och en tydlig signal till den svenska regeringsdelegationen till COP 16 att gaska upp sig i klimatförhandlingarna. Det vore något att hänga i granen det…

Miljö online2

Liknande artiklar