Forskare dömer ut klimatförhandlingarna

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Kevin Anderson och Alice Bows från The University of Manchester dömer helt och hållet ut klimatförhandlingarna och menar att vi med dagens tempo inte har någon chans att nå 2-graders målet. De två forskarna påpekar också att nyare forskning menar att 2-graders målet kan vara för lågt satt och att det ligger på gränsen till ”extremt farlig klimatförändring”.

Det som är speciellt med Andersons och Bows nya forskning är att den tar med de icke-bindande åtagandena från The Copenhagen Accord och den lilla utsläppsminskningen som finanskrisen innebar.

I samma vetenskapliga tidsskrift (RSTA January 13, 2011) skriver forskaren Richard Betts att vi i ett worst case scenario kan nå fyra graders uppvärmning redan år 2060. En så pass hög uppvärmning skulle få katastrofala effekter för oss människor och Rachen Warren från the University of East Anglia menar till att förhållandena på många platser runt om i världen skulle vara så illa att de överstiger den mänskliga anpassningsförmågan. Supermiljöbloggen rapporterade senast igår att en miljard människor kan förlora sina hem och tre miljarder kan förlora tillgången till rent vatten om den globala temperaturen skulle stiga med så mycket som fyra grader.

Miljö online2

Liknande artiklar