Köpfri dag inleder julhandeln

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Tanken är rätt enkel. För att inspirera till alternativa handelsvanor och få folk att reflektera över sina egna konsumtionsmönster föddes idén om en köpfri dag. Det som började i Vancouver i Kanada för femton år sedan uppmärksammas idag på flera håll världen över.

Att dagen ligger vid den här tiden på året är ingen slump. Självklart är det så att dagen blir extra effektfull när den infaller precis innan julruschen drar igång. I USA infaller den dessutom precis efter Thanksgiving, en högtid som också innebär att fler handlar mer.

Att dagen behövs är det ingen tvekan om. Vi på Supermiljöbloggen har tidigare skrivit om hur konsumtionen ökar och ökar, att det leder till mer och mer avfall och att dessa faktorer i hög grad bidrar till förstärkta klimatförändringar, sinande naturresurser och skadad miljö.

Miljö online2

Liknande artiklar