Ny barometer: Sol och vind populärast

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Nästan alla EU-medborgare är positivt inställda till sol- och vindkraftens utveckling medan bara 39 procent är positivt inställda till kärnkraft. Det visar EU-kommissionens nya barometer som publiceras idag.

87 respektive 84 procent är positiva till sol- och vindkraft. Mest positiv är man i de länder där dessa energislag byggts ut mest. Danskarna, som byggt ut vinkraften mest av alla, är också mest positiva till just vindkraften.

Supermiljöbloggen har tidigare rapporterat om hur försvaret, med hjälp av regeringskansliet, försökt stoppa den svenska vindkraftsutbyggnaden. Siffrorna från EU-kommissionen borde vara ett bra vapen för de krafter inom regeringen som vill bygga ut det förnybara. Inte minst de siffror som visar att problemen med störande vindkraftverk ofta är kraftigt överdrivna.

Barometern visar också att synen på kärnkraft skiljer sig kraftigt åt mellan olika länder. 50 procent av Tysklands befolkning är direkt negativt inställda till kärnkraften och tror att den kommer ha ”negativ påverkan” på deras framtid medan 53 procent av Sveriges befolkning tvärtom ser positivt på kärnkraften.

Miljö online2

Liknande artiklar