Shell får borra trots motstånd i riksdagen

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

50 procent av riksdagsledamöterna vill ge svenska kommuner rätt att stoppa företag som borrar efter olja eller gas. Bara 14 procent tycker att företagen ska få köra på som de vill. Detta framgår av en enkät från nätverket Heaven or Shell som släpptes igår. Folkpartiet är mest positiva till gas- och oljeutvinning, visar enkäten.

Trots detta har det hittills varit fritt fram för företag som Shell att provborra efter fossilgas i Skåne, en gas vars växthuseffekt är 25 gånger starkare än koldioxid.

Riksdagen sa nyligen nej till ett förbud mot utvinning av gas och olja. ”Det är inte en rimlig väg att gå” konstaterade alliansens ledamöter i miljö- och jordbruksutskottet år 2008.

Okej, vi har alltså följande situation:

  • Ett stort internationellt företag vill borra efter fossilgas i Skåne.
  • I riksdagen finns en majoritet mot borrningen.
  • En av de politiker med mest makt i frågan har låtit sig bjudas på resor av samma företag.
  • Alliansens riksdagsledamöter röstar ner ett förslag som skulle kunna stoppa borrningen.

I år ligger åter en motion om förbud av olje- och gasprospektering på riksdagens bord. Det återstår att se om de nya gröna Moderaterna lyckas köra över riksdagsmajoriteten en gång till.

För kanske är det ändå som Sofia Arkelsten (M) säger, att de största förändringarna kommer att ske inom de mest utskällda branscherna, och då gör det väl inget om Shell får borra lite till.

Miljö online2

Liknande artiklar