Tempererade och boreala regnskogar lagrar mer kol än tropiska regnskogar

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Tempererade och boreala regnskogar, det vill säga ständigt gröna skogar med en årsnederbörd på minst 1500 mm fördelad över minst 9 av årets månader i den tempererade och boreala zonen av världen, skulle kunna vara viktigare kolsänkor än man hittills trott.Det hävdas i alla fall i en ny bok som snart kommer ut, boken innehåller bidrar från några av världens ledande skogsforskare och kommer ut i februari nästa år.

Just att regnskogar i den tempererade och boreala zonen skulle vara stora kolsänkor är kanske ingen jättenyhet men kanske kan det innebära att mer fokus läggs på att skydda dessa biotoper både för att bevara deras biologiska mångfald och för att dra nytta av deras förmåga att lagra kol. I Sverige har vi inga regnskogar men i Norge finns boreal och tempererad regnskog och i Storbritannien finns områden med tempererad regnskog kvar.

Miljö online2

Liknande artiklar