Google hjälper forskarna spåra miljöförändringar

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Google släppte nyligen funktionen earth engine där google har satt ihop satellitbilder med bilder på hela jorden, med data upp till 25 år bakåt i tiden. Genom att på ett enkelt sätt kunna få använda sig av de enorma mängder data som ryms i de tusentals och åter tusentals satellitbilderna hoppas man att forskare ifrån hela världen ska på ett enklare och exaktare sätt kunna mäta och studera saker som avskogning, markanvändning och vattenförbrukning. Datan kan dessutom köras genom googles egna maskiner och därigenom analysera datan bra mycket snabbare än om det gjordes genom nån enskild labbdator.

Förhoppningen är att programmet exempelvis ska kunna hjälpa till att skapa bättre förutsättningar angående avtal kring avskogning, något som förhandlas mycket på klimatmötet just nu. Om vi vill minska avskogningen måste vi ju veta hur mycket skog vi hade från början, här kan google earth engine spela en potentiellt viktig roll.

Bilden i inlägget är google earth enignes kartläggning av Yucatanhalvön, där klimatförhandlingarna pågår just nu.

Miljö online2

Liknande artiklar