Isbjörnen hotad – men bara på sikt

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Isbjörnen, som länge har var symbolen för problemen med klimatförändringar är hotad visar ny forskning. Läget är dock inte så illa som det ibland framställs, björnarna kommer inte alla att trängas ihop på ett litet isflak och drunkna. Däremot kommer de tvingas flytta söderut till fastlandet för att överleva. Problemet är bara att där bor släktingarna brun och grizzlybjörn som är betydligt bättre anpassad för den sortens miljö, vilket gör att isbjörnen riskerar att konkurreras ut.

Samtidigt ska man komma ihåg att det ändå finns över 20 000 isbjörnar fortfarande, vilket kan jämföras med tigern där det finns mindre än 4 000 individer kvar i världen. Som symbol för artutrotningen är isbjörnen kanske bra eftersom kopplingen är så pass tydlig och lätt att dra för de flesta, men egentligen finns det många arter som vore betydligt mer representativa om man ville illustrera effekten av klimat och miljöförstöring på ett bra sätt.

Miljö online2

Liknande artiklar