Lufthansa flyger med biobränsle

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Under första halvåret 2011 kommer världens första biobränsledrivna reguljärflyg att lyfta. Det är Lufthansas linje mellan Hamburg och Frankfurt som är först ut att testa det, i flygvärlden, nya bränslet. Syftet är att studera de långsiktiga effekterna av att använda biobränslen inom flyget och efter en testperiod på sex månader ska projektet utvärderas.

Det som är bra med biobränslen är att det förväntas avge lika mycket koldioxid när det förbränns som det absorberas när det framställs. Det minskar det totala utsläppet motsvarande om man flyger med fossila bränslen. Under sex månader tros försöket minska koldioxidutsläppen med 1 500 ton.

Tidigare har biobränslet kritiserats för att bidra till bland annat skogsskövling, mat- och vatten brist eftersom det kräver markresurser och i många fall framställs av råvaror. Men bränslet som ska användas till Lufthansas flygplan ska enligt leverantören Neste Oil tillverkas av hållbara råvaror och varken konkurrera om mat, vatten eller mark.

Miljö online2

Liknande artiklar