Regeringen har redan glömt finanskrisen

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Arbetslösheten och utanförskapet ökade kraftigt under förra mandatperioden. Men det var inte regeringens fel, det var ju finanskrisens fel.

Så lät det från regeringen under valrörelsen. Allt berodde på krisen. Men just idag låter det lite annorlunda, nu har det nämligen kommit nya siffror om de svenska utsläppen av växthusgaser.

Utsläppen minskade kraftigt under 2009. Siffrorna kommer från naturvårdsverket och presenteras i lyriska ordalag på regeringens hemsida. Till och med bilarnas utsläpp minskar, vilket är ett trendbrott. Som skäl anges regeringens stöd till miljöbilar och andra politiska beslut.

Men det är något som inte stämmer här. Vad var det egentligen som hände under 2008 och 2009?

Under andra halvan av 2008 och hela 2009 gick svensk ekonomi igenom en historisk nedgång. BNP föll med 4,9 procent 2009. Nedgången var extrem inom skogsindustrin och bilindustrin, två av de tyngsta utsläppssektorerna. Att totalutsläppen minskar är därför helt logiskt. Allt annat hade varit sensationellt.

När det gäller transportsektorn ökar utsläppen redan igen (!). Trafikverket konstaterar att fler miljöbilar inte räcker för att kompensera för den ökade trafikmängden nu när krisen är över.

Men regeringen tycks redan ha glömt krisen. När Andreas Carlgren bloggar om siffrorna är det istället regeringens klimatpolitik som ligger bakom resultatet.

De flesta borde vara glada över utvecklingen, men det skulle inte förvåna om delar av oppositionen fortsätter sura och klaga skriver miljöminister Andreas Carlgren (c) på sin blogg.

Ja, varför ska man förstöra festen med tråkiga granskningar? Det blir ju mycket roligare om vi glömmer bort finanskrisen och låtsas att utsläppsminskningen kommer fortsätta även när ekonomin vänder.

Miljö online2

Liknande artiklar