”Reinfeldt förbjöd Carlgren att tala illa om USA”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Wikileaks fortsätter att leverera intressanta dokument. Enligt aftonbladet ska USA förra året ha blivit upprörda över den kritik som Andreas Carlgren i egenskap av miljöminister riktade mot landet. De uppges ha kontaktat statsminister Reinfeldt som sedan ska ha skrivit ett brev till Carlgren där han uppmanas att inte kritisera stormakten.

En amerikansk diplomat konstaterar nöjt att ”Det verkar som att Carlgren var ­defensiv på mötet som ett resultat av att han tagit emot statsministerns direktiv”. Om de nya uppgifterna stämmer är de djupt oroande, då Carlgren hade helt rätt i sin kritik. I egenskap av ett västland som kritiserar ett annat västland så ger det oss stor trovärdighet när vi uppmanar USA att agera. Det är synd om vår statsminister har valt att ta bort en av våra mest effektiva metoder för att få till en bättre global klimatpolitik.

Miljö online2

Liknande artiklar