Storbritannien kan bli Europas ledare mot klimatneutralitet

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Inget EU-land har hittills tagit på sig ledartröjan i matchen om vem som skall vara pionjär i loppet mot kodioxidneutralitet. När Storbritanniens inflytelserika Committee on Climate Change (som lyder under Climate Change Act) nu släppte rekommendationen att Storbritannien skall minska sina utsläpp med hela 60 % jämfört med 1990 års nivåer och använda CDM ”only at the margin”, är det därför ett mycket spännande inspel.

Kommittén slår också fast att utsläppsminskningar med 60 % till 2030 och åtminstone 50 % till 2025 är möjligt till en kostnad av mindre än 1 % av BNP. Istället presenteras utvecklingen snarare som ett gyllene tillfälle för Storbritannien att utveckla energieffektivitet och ny grön industri.

För att rådet skall träda i verket krävs det självklart att Storbritanniens regering väljer att anta kommitténs råd. När premiärminister David Cameron tog makten i maj klargjorde han att hans regering skulle bli den grönaste någonsin. Nu återstår att se om han också kommer att göra det till det grönaste i Europa.

Miljö online2

Liknande artiklar