Vinst för SJ – trots tågkaos

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

SVT gör en föredömlig genomgång av SJ:s ekonomi och konstaterar att bolaget levererar vinst år efter år. Samtidigt har antalet inställda tåg fördubblats. Anledningen är att SJ sedan det privatiserades har haft ett vinstkrav på sig, och bara i år väntas vinsten bli flera 100 miljoner kronor. Pengar som annars kunde ha lagts på bättre underhåll för rälsen, eller sänkta biljettpriser för tågresenärerna.

Orimligheten i att tågtrafiken inte bara måste betala skatt, utan dessutom måste leverera vinst till staten är uppenbar. Jämför man med statliga flygbolaget SAS som inte bara är skattebefriat, utan som dessutom gång på gång har fått ekonomiskt stöd ifrån staten blir det nästan löjeväckande. Prioriteringarna borde vara de omvända, allt annat är oacceptabelt ur miljösynpunkt.

Miljö online2

Liknande artiklar