Fiaskot – punkt för punkt

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Efter tre dagars skjutande tyder nu allt på att årets vargjakt, som orkestrerats av miljöminister Andreas Carlgren (c), blir ett fiasko. Samtliga stora medier rapporterar idag om de problem som omgärdat jakten:

  • Flera alfahannar har skjutits, vilket försvårar föryngringen av vargstammen.
  • Två vargar med GPS-sändare har skjutits, något som förstör forskarnas arbete.
  • Mycket tyder enligt SvD på att jägarna inte fördelat avskjutningen jämnt över vargstammen utan medvetet skjutit vuxna vargar, för att hindra föryngringen.
  • Idag kom också beskedet att EU-kommissionären Janez Potocnik, som ansvarar för skyddet av utrotningshotade djur, kommer att dra Sverige inför domstol med anledning av jakten.

Naturskyddsföreningens Mikael Karlsson är mycket kritisk:

– Som väntat dras nu snaran åt kring Sverige och regeringens vargjakt. Om den formella processen inleds nästa vecka talar allt för en fällande dom, som tyvärr tycks nödvändig för att få regeringen att respektera både naturvårdens behov och Sveriges medlemskap i EU, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Finland drogs enligt Naturskyddsföreningen inför EU-domstolen i ett liknande fall av vargjakt och fälldes då. Imorgon fortsätter jakten.

Foto: Scanpix/SR

Miljö online2

Liknande artiklar