Filformat för en bättre värld

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Vem har inte skickat eller fått ett mail med ”tänk på miljön innan du skriver ut detta”? Nu kan du gå ett steg längre och säkerställa att andra eller du själv inte faller för begäret. Tyska WWF har nämligen skapat ett nytt filformat, omöjligt att skriva ut. Främst är formatet tänkt att användas av företag, myndigheter och organisationer. Bloggen Ny teknik förklarar hur det fungerar:

”För att kunna skapa dokumenten laddar man ner gratisprogrammet ”Save as WWF” som installerar ett utskriftstillägg i den egna datorn. När dokumentet, som kan vara exempelvis en Word-fil, ska sparas går man in under ”Arkiv” i datorns menyrad och väljer ”Skriv ut”. I dialogrutan som då öppnas väljer man ”PDF” och ”Save as WWF”.

Dokumentet som då sparas får filändelsen ”.wwf” och kan öppnas i program som hanterar pdf-filer. Den nya filtypen är nämligen en variant av pdf-formatet där texten krypterats och utskriftsmöjligheten blockerats.

Det nya programmet finns ännu bara för Mac OS X men en Windowsversion sägs vara på gång.”

WWF uppger att skövlingen idag uppgår till 12-15 miljoner hektar per år vilket motsvarar 36 fotbollsplaner i minuten eller ett Grekland om året. Hur stor inverkan det nya filformatet får för den saken återstår att se.

Miljö online2

Liknande artiklar