Skandalen fortsätter – så skändas vargarnas lik

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Resultatet av deltidsrapporten från SVA visar att majoriteten av de vargar som fällts under årets vargslakt har skändats grovt av jägarna.

I Naturvårdsverkets beslut om årets licensjakt på varg står det att ”jakträttshavaren bör få skinnet av den fällda vargen och att detta kan bidra till att uppnå större lokal acceptans för vargförvaltningen”. Det vill säga, jägarna har rätten att flå vargarna på skinnet för att sedan spara det.

Det flådda djuret ska sedan obduceras av Statens Veterinärmedicinska Anstalt – SVA. Dessa har nu kommit med en deltidsrapport.

Rapporten tar bland annat upp vilka delar av vargkropparna som saknas. Tåben och svanskotor saknas på flera av vargarna och på 7 av de 13 hanar som fällts saknas en eller båda testiklarna.

Detta är kroppsdelar som har tagits från vargkropparna innan de kommit till obduktion – i samband med att jägarna flår kropparna.

I rapporten kommer det även fram att många av de djur som fällts är betydande alfadjur, nybildade par och att merparten av djuren var friska (vilket Supermiljöbloggen redan rapporterat om här och här).

Supermiljöbloggens punkt-för-punkt-lista om jaktfiaskot kan alltså göras längre, och det är svårt att inte undra när miljöminister Carlgren ska sluta hylla vargjakten.

Bild från: Vargreviret

Miljö online2

Liknande artiklar