Stockholmspendlare värmer upp hyreshus

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I samband med att Stockholms centralstation byggs om har ingenjörer utvecklat en teknik för att ta tillvara på en resurs som annars brukar slösas bort, nämligen pendlarnas kroppsvärme. 

250 000 Människor passerar varje dag genom Stockholms central, och alla dessa människor ger ifrån sig värme när de går mellan olika plattformar, eller stannar upp och handlar. Förut brukade den här värmen skickas rätt ut via ventilationen, till ingen nytta, men genom att istället ta tillvara på energin och skicka den vidare till ett kontorskomplex i närheten har den byggnaden sänkt sina energikostnader med 25 %.

– ”Det är gammal teknologi använd på ett nytt sätt, den enda skillnaden är att vi nu för över energin till en annan byggnad”, säger Klas Johnasson, som är ansvarig för Jernhusens miljöavdelning, och en av skaparna av det nya systemet. Johnasson tror dessutom att teknologin kan användas på många platser och att centralstationens koncept kommer få en rad uppföljare.

En längre text om ämnet finns på BBC, där även videon är hämtad

Miljö online2

Liknande artiklar