Du kan trycka Shift + S för att få fram sökfältet när som helst och Esc för att stänga det.
Tryck ENTER för fler resultat, då kan du även förfina din sökning.
    Stäng
    Nyheter

    Stockholmspendlare värmer upp hyreshus

    I samband med att Stockholms centralstation byggs om har ingenjörer utvecklat en teknik för att ta tillvara på en resurs som annars brukar slösas bort, nämligen pendlarnas kroppsvärme. 

    r

    250 000 Människor passerar varje dag genom Stockholms central, och alla dessa människor ger ifrån sig värme när de går mellan olika plattformar, eller stannar upp och handlar. Förut brukade den här värmen skickas rätt ut via ventilationen, till ingen nytta, men genom att istället ta tillvara på energin och skicka den vidare till ett kontorskomplex i närheten har den byggnaden sänkt sina energikostnader med 25 %.

    – ”Det är gammal teknologi använd på ett nytt sätt, den enda skillnaden är att vi nu för över energin till en annan byggnad”, säger Klas Johnasson, som är ansvarig för Jernhusens miljöavdelning, och en av skaparna av det nya systemet. Johnasson tror dessutom att teknologin kan användas på många platser och att centralstationens koncept kommer få en rad uppföljare.

    En längre text om ämnet finns på BBC, där även videon är hämtad

    SMB kämpar för en hållbar framtid. Sedan starten 2010 har vår ideella redaktion drivit miljödebatten framåt genom nyhetsbevakning och granskningar. Nu vill vi utveckla vårt arbete – och vi hoppas att du vill hjälpa oss.

    Stötta vårt arbete genom att swisha en slant till

    Läs vad vi vill göra
    Tipsa!

    Tipsa oss

    Har du något du tror vi missat och kanske borde skriva om? Vi tar tacksamt emot alla tips du kan bidra med. Maila direkt till tips@supermiljobloggen.se eller fyll i formuläret nedan.