Supermiljötips: Grön teknik

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Mer och mer grön teknik kommer ut på marknaden. Om man vill hålla sig uppdaterad om nya gröna innovationer finns det ett ställe som Supermiljöbloggen vill rekommendera: Teknik360.

En av de branscher där den gröna tekniken nu växer på är multimedia. Till exempel har nu världens första soldrivna läsplatta kommit ut i affärerna (dock enbart i Japan). En alldeles perfekt pryl att använda till lässtunderna på stranden i sommar.

Fujitsu har även nyligen lanserat världens första ”biologiskt nedbrytbara datormus”. Hela musen är dock inte nedbrytbar, utan endast själva höljet.

Japan är ju som vanligt ett av de mest innovativa länderna. Företaget Yodogawa kom nyligen ut med en eldriven riksha. Rikshor är den typen av transportmedel som brukar drivas av människokraft, vilket för med sig att föraren snabbt blir uttröttad. Räckvidden på denna nya eldrivna riksha är 40 kilometer och topphastigheten ligger på 40 kilometer i timmen. Bakom föraren finns det plats för två eller möjligtvis tre passagerare, beroende på vikt och smidighet.

Listan kan definitivt göras längre. I Holland blir glass till grön energi, i Phoenix har man löst nedkylningsbehovet på en skola genom att ha grön asfalt på sin parkering, och – så som Supermiljöbloggen redan skrivit – i Filippinerna bygger man skolor av återvunna plastflaskor.

Men hur är det med tekniken som ger förnybar energi?

Både och. I Indien bygger man Asiens första tidvattenkraftverk, vindkraftverken är på global frammarsch, och den sistnämnda är dessutom snart billigare än kärnkraftverk.

Samtidigt verkar det som om den Svenska vinkraften har hamnat på efterkälken.

Alla bilder är från Teknik360.

Miljö online2

Liknande artiklar