USA: EPA tillät bekämpningsmedel trots avrådan från forskare

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Ett dokument som läckt från USA:s miljöskyddsmyndighet EPA visar att myndigheten tillåtit en omfattande användning av bekämpningsmedlet clothianidin, som säljs av det tyska kemiföretaget Bayer, trots dess negativa effekter på tambin och andra viktiga pollinatörer.EPA tillät användandet av clothianidin 2003 under förutsättning att Bayer skulle genomföra tester som bevisar att medlet inte skadar pollensamlande bin. Det läckta dokumentet visar att EPA’s egna forskare, och många andra forskare, menar att studien var metodmässigt undermålig och inte kan sägas ge något stöd för påståendet att clothianidin inte skadar honungsbin. Trots detta gav EPA i mars 2010 förnyat tillstånd till användandet av clothianidin.

Clothianidin är ett bekämpningsmedel som tillhör gruppen neonikotinoider som kan appliceras både som spray eller som ett fröbehandlingsmedel, i det sistnämnda fallet blir medlet systemiskt; dess gift finns i hela växten inklusive pollen och nektar. Hela gruppen neonikotinoider är omtvistad och många menar att dessa bekämpningsmedel är ansvariga för massdöden av bin i USA och Stortbrittanien.

Miljö online2

Liknande artiklar