Vargjakten – detta har hänt

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Med anledning av vargjakten som drar igång imorgon har supermiljöbloggen sammanställt en tillbakablick. Håll till godo.

I januari förra året inleds vargjakten – 10 000 jägare ska skjuta av 27 vargar. Resultatet blir kaosartat, då jägarna på fältet har svårt att veta hur många vargar som skjutits. I slutändan skjuts 28 vargar istället för 27.

Carlgren har motiverat vargjakten med att den är nödvändigt för att hantera den växande inaveln hos vargstammen. Men tvingas backa och byta argumentation när det visar sig att ingen av de skjutna vargarna hade några allvarliga fel.

Ett par månader senare visar SVT hur den lagliga jakten har öppnat upp för illegal vargjakt, under det första halvåret efter vargjakten skjuts fler vargar illegalt än vad som skjutits illegalt under hela det tidigare året.

I augusti får EU-kommisionen upp ögonen för den svenska vargjakten och börjar ställa frågor till regeringen. kring om jakten verkligen har någon vetenskaplig grund, något som svenska forskare har ifrågasatt hela tiden.

Regeringen svarar kommissionen, men svaret imponerar varken på naturskyddsföreningen, eller på komissionen, som ställer en rad följdfrågor. Dessutom påpekar kommissionen att vargjakten verkar öka inavelsrisken, tvärt emot Carlgrens argumentation, man påpekar också att det är högst olämpligt att genomföra en ny vargjakt innan EU-kommissionen är klar med sin utredning om huruvida den första jakten var laglig eller inte.Allt eftersom jakten närmar sig får Carlgren allt svårare att tillfredsställa båda sidor i vargfrågan. EU-kommissionen är fortfarande inte nöjda och säger att de tror jakten bryter mot EU-regler. Alla stora miljöorganisationer kritiserar jakten, och regeringen KU anmäls för vargjakten.

Samtidigt kliver andra centerpartister fram och kräver att den svenska vargen utrotas helt. Jägareförbundet är också missnöjda och tycker att avskjutningen borde vara dubbelt så hög.

Motståndet emot vargjakten ifrån allmänheten växer dessutom. I nuläget har namninsamlingen emot vargjakt nästan 20 000 underskrifter. Samtidigt meddelar en grupp aktivister att de tänker försöka störa vargjakten när den drar igång.

Imorgon börjar det igen. Fortsättning följer.

Miljö online2

Liknande artiklar