Växtskyddsmedel bakom massiv bidöd

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Den bidöd som spridit sig över världen och som tagit ihjäl bin 100 – 1000 gånger snabbare än vad som är normalt har nu fått en möjlig förklaring. The Independent skriver idag om en opublicerad amerikansk studie som pekar ut den tysk kemijätten Bayer som boven i dramat. Studien är egentligen två år gammal men har av okända anledningar inte släppts förrän nu.

Det är det populära växtskyddsmedlet Imidacloprid som pekas ut som huvudskyldig, även om hela gruppen neonicotinoider som Imidacloprid tillhör länge misstänkts döda just bin. Miljöorganisationer runt om i världen höjer nu rösten för att neonicotinoider ska förbjudas. Redan idag är medlet förbjudet i Frankrike, Tyskland och Italien.

I Sverige används ämnet bland annat i odlingen av sockerbetor.

EU:s jordbruksministrar träffades idag för att diskutera frågan.

Om bidöd: Colony Collapse Disorder är ett fenomen som upprepats många gånger i historien. Helt plötsligt kan hela bikolonier vara spårlöst försvunna. Den massiva bidöd som sker nu är dock väldigt många gånger högre än de man studerat tidigare.

Miljö online2

Liknande artiklar