Carlgrens löfte: Forskarna får bestämma antalet vargar

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Sverige kan få många fler vargar efter 2012 än idag. Det var beskedet från miljöminister Andreas Carlgren (C) under tisdagens riksdagsdebatt om vargjakten:

”Taket på 210 vargar gäller bara till år 2012. Därefter ska forskarna få bestämma taket”, sa Carlgren, för dagen klädd i skinnjacka.

Det är oklart hur många vargar detta skulle innebära. Idag skrev rovdjursutredningens internationella expertpanel på DN Debatt att vargpopulationen i norden och Karelen skulle behöva tredubblas för att säkra stammens fortlevnad. Det skulle i så fall innebära drygt 600 vargar i Sverige.

Riksdagsdebatten var i övrigt mycket polariserad mellan de partier som vill ha licensjakt på varg och de som är emot.

Jens Holm (V) som initierat debatten menade att regeringens främsta syfte med jakten är att gå ”en högljudd jägaropinion till mötes”.

Irene Oskarsson (KD) sa att jakten behövs för att öka acceptansen för varg på landsbygden. Hon fick mothugg av Åsa Romson (MP) som menade att det inte finns någon undersökning som underbygger detta, och inte heller några siffror som visar att särskilt många på landsbygden vill skjuta varg.

Tidigare i veckan tjuvsköts ännu en varg, trots licensjakten.

Miljö online2

Liknande artiklar