EU-kommissionen: ”Vänj er vid dyr olja”

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

Det höga oljepriset är här för att stanna. Det säger EU:s energikommissionär Guenther Oettinger som på torsdagen uppmanade europeiska företag att börja planera för en framtid utan billig olja. Oettinger tror att priset kommer att parkera kring 90 dollar/fatet (se diagram nedan).

Så sent som i somras låg priset på ca 70 dollar/fatet men de senaste månaderna har oljepriset stigit. Många bedömare menar att det nu sker en återhämtning efter prisfallet på olja och andra råvaror under finanskrisen.

Men i veckan avslöjade också nya Wikileaks-dokument att Saudiarabien kraftigt överskattat sina oljetillgångar. Saudiarabien är världens största exportör av olja och om uppgifterna i dokumenten stämmer har tillgångarna överskattats med så mycket som 40 procent. I så fall lär oljepriset bara fortsätta uppåt.

Diagram över oljepriset från Svenska Petroleum Institutet (medveten särskrivning):

Miljö online2

Liknande artiklar