EU vill förnya olagligt fiskeavtal med Marocko

OBS! Detta inlägg har inte granskats efter att det flyttats till vår nya webbplats. Det kan därför sakna bilder och se konstigt ut på vissa ställen.

I många Europeiska länder ifrågasätts nu hur EU under så lång tid kunde ge passivt eller aktivt stöd till diktatorerna i Egypten, Tunisien och Libyen. Men de flesta verkar ha missat att EU i veckan klubbade igenom förhandlingar om ännu ett olagligt avtal med en diktatur. Denna gången rör det sig om Marocko.

I skuggan av revolutionerna som pågår i Nordafrika har den Marockanska regimen klarat sig relativt lindrigt undan. Demonstrationer förekommer även där, men ännu ser de inte ut att vara starka nog att hota kung Mohammed VI. Demonstranterna kräver precis som i de andra arabländerna ett mer demokratiskt system och ett stopp på korruptionen. Men Marocko har ett annat lik i garderoben, nämligen Västsahara. Området har ockuperats av Marocko i årtionden och Marocko har hela tiden vägrat att hålla den folkomröstning om självständighet som utlovats i ett FN-avtal. Även kusten utanför Västsahara är ockuperad av Marocko, och det är rätten att fiska i dessa vatten som EU nu har sagt att de vill fortsätta köpa av Marocko. Trots att Marocko uppenbarligen inte har rätt att sälja, eftersom naturtillgångarna tillhör Västsaharierna.

Isabella Lövin, EU-parlamentariker för miljöpartiet menar att förnya avtalet är detsamma som att godkänna Marockos ockupation. Landsbygdsminister Eskil Erlandsson konstaterar att avtalet bryter emot folkrätten, och hoppas att det kommer stoppas i Europaparlamentet. Sverige röstade tillsammans med flera andra länder också emot ett förnyande av avtalet. I nuläget har politiker ifrån alla partier utom kristdemokraterna och sverigedemokraterna tagit ställning emot att EU förnyar det olagliga fiskeavtalet.

Mer läsning: Utriket

EDIT: Även kd säger nu nej till fiskeavtalet

Miljö online2

Liknande artiklar